Đề thi học kì 1 lớp 10 môn tiếng anh

     

Bộ đề thi Học kì 1 Tiếng Anh lớp 10 Chân trời sáng tạo năm 2022 - 2023 có đáp án (Friends Global) giúp học sinh ôn luyện để đạt điểm cao trong bài thi Tiếng Anh 10 Học kì 1. Mời các bạn cùng đón xem:


Đề thi Học kì 1 Tiếng Anh lớp 10 Chân trời sáng tạo năm 2022 - 2023 có đáp án (Friends Global)

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Bạn đang xem: đề thi học kì 1 lớp 10 môn tiếng anh

Đề khảo sát chất lượng Học kì 1

Năm học 2022 - 2023

Môn: Tiếng Anh 10

Thời gian làm bài: 60phút

Đề thi Học kì 1 Tiếng Anh lớp 10Friends Global có đáp án - (Đề số 1)

I. LISTENING

Task 1. LISTEN to audio 2.05 and MATCH the speakers (1-3) with their correct situations (A-D), there is ONE situation that you DON’T NEED.

1/ Conversation 1

2/ Conversation 2

3/ Conversation 3

● A. A storm and a tornado happen during lunchtime.

● B. The mother gets her son an ice cream after breakfast. He is ready for school now.

● C. The rain may come in the afternoon. The son is told to bring his coat.

● D. Two siblings decide to go to the swimming pool because of the scorching heat.

Task 2. LISTEN to audio 2.08 about Ewa Wiśnierska’ s accident. WRITE T (True) or F (False) for the following statements (1-7).

1. Ewa comes from Australia.

2. A thunderstorm was approaching when they began to take off.

3. The performance was delayed due to the storm.

4. Ewa arrived at the top of Mount Everest during the storm.

5. For forty minutes, Ewa lost her consciousness.

II. USE OF ENGLISH

Task 1. Choose the word /phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence

1. Sasha is the____________ student in my class.

A. taller than

B. much taller

C. tallest

D. so tall

2. The oceans contain some of the __________ of living creatures.

A. strangest

B. so stranger

C. stranger than

D. as strange

3. He is ___________ his father when he is behind the wheel.

A. careful

B. as careful as

C. so careful

D. more careful

4. Commercial centers are_____________ they were many years ago.

A. more popular than

B. as popular than

C. as popular to

D. popular than

5. Computers are considered____________ tool today.

A. the modern than

B. mordernest

C. a modern

D. the most modern

6. I"m afraid he"s had _____ experience as a bartender.

A. a littles

B. a few

C. little

D. few

7. There isn"t ____ I can do for you.

A. any

B. many

C. some

D. much

8. How _____ bottles of soda are there in the fridge?

A. any

B. much

C. some

D. many

9. I have ______ respect for Johnny Depp, who has been trying his best to balance his life and his career.

A. lots of

B. lots

C. a lots of

D. a lot of

10. I"m sorry but there are ____ opportunities in this town.

A. a little

B. a few

C. little

D. fews

Task 2. Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage.

Cartoon films have very few limits. If you can draw something, you can (1) ________ it move on the cinema screen. The use of new ideas and advanced computer programs means that cartoons are becoming exciting again for people of (2) ________ ages. By the end of the 1970s, the cinema world had decided that cartoons were only for children. But soon (3) ________, one or two directors had some original new ideas. They proved that it was possible to make films in which both adults and children could share the fun. However, not (4) ________ cartoon film was successful. The Black Cauldron, for example, failed, mainly because it was too frightening for children and too childish for adults. Directors learn from this (5) ________, and the film companies began to make large amounts of money again.

1.

A. get

B. cause

C. wish

D. make

2.

A. more

B. other

C. all

D. these

3.

A. afterwards

B. later

C. next

D. then

4.

A. every

B. both

C. any

D. each

5.

A. damage

B. crime

C. mistake

D. foul

III. READING

Task 1. Read the passage and write the answer True or False. (2,5 points)

Modem cinema audiences expect to see plenty of thrilling scenes in actions films. These scenes, which are known as “stunts”, are usually performed by stuntmen who are specially trained to do dangerous things safely. Anyone can crash a car, but if you are shooting a film, you have to be extremely precise, sometimes stopping right in front of the camera and the film crew.

At an early stage of the production, an expert stuntman is called in to work out the action scenes and form a team. He is the only person who can go against the wishes of the director although he will usually only do this in the interests of safety.

Many famous actors like to do the dangerous parts themselves, which produces better shots, since stuntmen don’t have to work in for the actors. Actors like to become involved in all the important aspects of the characters they are playing, but without the recent progress in safety equipment, insurance companies would never let them take the risk. To do their own stunts, actors need to be good athletes, but they must also be sensible and know their limits. If they were to be hurt, the film would come to a sudden halt.

1. “Stunts” are risky and breath-taking scenes in action films.

2. All the stunts are performed by sophisticated stuntmen.

3 A stuntman has a duty to follow all the instructions from the director in action scenes.

4. Insurance companies aren’t willing to let famous actors perform stunts without safety equipment.

5. If an actor were to be hurt, the film would continue with a stuntman replacing him.

Task 2. Read the text and complete the summary with ONE or TWO WORDS/ NUMBERS ONLY.

Gliders in the storm

In February 2007, Ewa Wiśnierska, a German paraglider, was in Australia with other paragliders preparing for the World Championships. One morning, as they were getting ready to take off, they noticed a thunderstorm approaching. However, they decided to carry on. As the best paragliders, they were skilful enough to keep away from some dark clouds. Unfortunately, as the competitors took off, the weather quickly got worse. Despite Ewa"s attempt to escape, two enormous clouds came together and trapped her. They pulled her up inside the storm like a leaf in the wind. She flew higher and higher. "It was dark and I could hear lightning all around me." She reached nearly 10,000 m, higher than the top of Mount Everest, and then lost consciousness. At that height, the temperature was about -40°C and there was very little oxygen. Death seemed certain. For forty minutes, Ewa was unconscious. Waking up, she was still inside the storm. It was dark, and hailstones as big as tennis balls were flying past. But fortunately, her glider, which was spinning above her head, was still in one piece. Eventually, Ewa came out of the storm cloud and landed safely near a small farm. When her team reached her, she was 60 km away from the place where she took off. She was weak and covered in ice - but alive! Ewa was the luckiest woman in the world. There"s no logical reason why she survived. Ewa had frostbite on her ears and legs, but a few days later, she competed in the World Championships.

Summary:

A German paraglider named Ewa Wiśnierska was stuck in a (1) in Australia while she was preparing for the World Championships. The clouds pulled her higher until she reached nearly (2), then lost (3). It was extremely cold and dark when she woke up. However, her (4) was unharmed. Eventually, Ewa came out of the storm cloud and landed safely near a small farm. Ewa was the luckiest woman in the world. Although Ewa had (5) on her ears and legs, she competed in the World Championships a few days later.

IV. WRITING

Task 1. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it

1. There is no one taller than my father in my family.

My father _________________________________________________

2. Other oceans in the world aren"t as large as the Pacific Ocean.

Pacific Ocean_______________________________________________

3. The white car is cheaper than the black car.

The black car________________________________________________

4. The patient was too weak to get up.

The patient__________________________________________________

5. Was the test not easy enough for you to do?

Was the test_________________________________________________?

Task 2. You and a friend went to an event recently. Write an informal letter (100-120 words) to another friend in which you:

1. say what event you went to and who you went with.

2. give your opinion on the event.

3. mention what you did.

4. invite your friend to do an activity with you soon.

Đáp án Đề thi Học kì 1 Tiếng Anh lớp 10 Friends Global- (Đề số 1)

I. LISTENING

Task 1.

1. C

2. A

3. D

Task 2.

1. F

2. T

3. F

4. T

5. T

6. T

7. F

II. USE OF ENGLISH

Task 1.

1. C

2. A

3. B

4. A

5. D

6. C

7. D

8. D

9. D

10. B

Task 2.

1. D

2. C

3. A

4. A

5. C

III. READING

Task 1.

1. T

2. F

3. F

4. T

5. F

Task 2.

1. (thunder)storm

2. 10,000

3. consciousness

4. glider

5. frostbite

IV. WRITING

Task 1.

1. My father is the tallest (member) in my family.

2. Pacific Ocean is the largest (ocean) in the world.

3. The black car is more expensive than the white car.

4. The patient wasn’t strong enough to get up.

Xem thêm: Trúng 4 Số Giải Đặc Biệt Được Bao Nhiêu Tiền? Trúng 4 Số Cuối Được Bao Nhiêu Tiền

5. Was the test too difficult for you to do?

Phòng Giáo dục và Đào tạo .....

Đề khảo sát chất lượng Học kì 1

Năm học 2022 - 2023

Môn: Tiếng Anh 10

Thời gian làm bài: 60 phút

Đề thi Học kì 1 Tiếng Anh lớp 10 Friends Globalcó đáp án - (Đề số 2)

I. LISTENING

Task 1. LISTEN to audio 1.36 and MATCH the speakers (1-3) with their correct situations (A-D), there is ONE situation that you DON’T NEED.

1/ Speaker 1

2/ Speaker 2

3/ Speaker 3

● A. is confused by introductions from artificial intelligence route planning.

● B. gets depressed for not performing well in the interview because of bad luck.

● C. becomes exhausted because there are so many suggestions for the holiday.

● D. is discussing the slogan for a commercial project.

Task 2. LISTEN to audio 1.38 about how video games affect children’s health and WRITE T (True) or F (False) for the following statements (1-7).

1. Video games are believed to have negative effects on young people.

2. A report says that playing video games can be good for children’s education, health and social skills.

3. Thinking in three dimensions helps children with artworks and medicine.

4. In 2018, research showed that children who play role-playing games get better grades at school than those who don’t play them.

5. Children’s creativity can be improved by playing video games.

6. “Angry Birds” can prevent adults from nervousness.

7. Overall, the report reminds us of the benefits of video games.

II. USE OF ENGLISH

Task 1. Choose the word /phrase (A, B, C or D) that best fits the blank space in each sentence

1. How____________ money do you have left?

A. many

B. much

C. a lot

D. lots of

2. There aren’t __________ oranges on the table.

A. much

B. any

C. some

D. an

3. There are ___________ people who would like to come to Ed Sheeran’s concert.

A. a lot of

B. lots

C. a lots of

D. much

4. He had _____________ friends in California.

A. a little

B. any

C. a few

D. lots

5. I think I"ll have _____ milk before I go to bed.

A. a little

B. a few

C. a

D. many

6. Malaysia is ______________ than Canada.

A. much hotter

B. further hotter

C. more hotter

D. much hot

7. My Tho is ____ from Ho Chi Minh City than Bien Hoa is.

A. farer

B. more far

C. farther

D. much far

8. Shakira is a _____ singer______ Milo.

A. better- to

B. gooder- than

C. much- good

D. better- than

9. I will be there ______ I can.

A. sooner as

B. as soon as

C. soonest as

D. soonest as

10. The _________, the_________.

A. soon- best

B. sooner- good

C. sooner- better

D. soonest- better

Task 2. Choose the word or phrase among A, B, C or D that best fits the blank space in the following passage.

Environmental pollution is a term that (1) ________ to all the ways by which man pollutes his surroundings. Man dirties the air with gases and smoke, poisons the water with chemicals and other substances, and damages the soil with (2) ________ many fertilizers and pesticides. Man also pollutes his surroundings in various other ways. (3) ________, people ruin natural beauty by disposing garbage and waste products on the land and in the water. They operate machines and motor vehicles that fill the air with (4) ________ noise. Badly polluted air can cause illness, and even death. Polluted water kills fish and other coastal life. Pollution of soil reduces the amount of land that is (5) ________ for growing food.

1.

A. refers

B. attend

C. directs

D. aims

2.

A. extreme

B. too

C. such

D. all

3.

A. Besides

B. As instance

C. Therefore

D. For example

4.

A. embarrassing

B. disturbing

C. confusing

D. dismissing

5.

A. able

B. capable

C. probable

D. available

III. READING

Task 1. Read the passage and write the answer True or False.

The world"s forests are being consumed rapidly. Trees are cut down for paper and wood products, for cooking fuel, to clear land for development, and to expand farming areas. The land left behind is stripped not only of its trees, but the plants, animals, and insects that lived in that ecosystem as well. With no plant roots to hold it in place, valuable soil washes away with every rainfall and ends up in the rivers and streams upon which people depend for their water supply. In extreme cases, hundreds or thousands of people lose their homes or perish in landslides when deforested slopes become unstable.

Forests also play an important part in regulating global climate. Trees remove carbon dioxide, a major greenhouse gas, from the atmosphere, while cycling oxygen back into it. When trees are cut down, however, the CO2 is released again. It is estimated that up to 25% of the total amount of CO2 going into the atmosphere every year is released from trees being cut and burned. It"s clear that protecting the world"s forests is an important part of solving the global climate change problem.

1. To expand farming areas is one of the reasons for cutting down trees.

2. Soil washes away with rainfall due to no plant roots to hold it in place.

3. Forests make unnecessary contribution to regulating global climate.

4. Trees release carbon dioxide, a major greenhouse gas, to the atmosphere.

5. Cutting and burning trees produce O2 going into the atmosphere annually.

Task 2. Read the text and complete the summary with ONE or TWO WORDS ONLY.

Many people assume that video games have a negative effect on young people. A lot of time in front of a screen is bad for the mind and the body, and combat games cause concern because they contain violence. Newspapers often express the same opinion. However, according to a report in American Psychologist, playing video games can be good for children’s education, health and social skills. Video games can actually improve certain mental skills. Combat games, for example, teach players to think in three dimensions. This helps children with science, technology, engineering and maths. Other types of video game can have other positive effects. In 2013, research showed that children who play role-playing games get better grades at school than those who don’t play them. Other research showed that playing any video game improves children’s creativity. Quick and simple games like Angry Birds can improve players’ mood and prevent them from feeling anxious. The report also says that video games teach children how to react well to failure because players continually fail and try again. This makes them emotionally strong in real life. Video games can improve social skills too, the report says. More than 70% of gamers play with a friend, and many take part in online games, like Farmville, with millions of other people. The players learn how to lead a group, work together and make decisions. Overall, the report accepts that some video games can have negative effects, but reminds us that they can have benefits too.

Summary

Video games are (1)_________ to have a negative effect on young people because they are time-consuming and violent. However, a (2)__________ shows that video games can actually improve certain mental skills. Video games helps children with science, technology, engineering and maths. Different types of video game can result in various positive effects. In (3)___________, research showed that playing video games can help children improve schoolwork, (4)__________________, mood, social skills and leadership. Overall, the report accepts that some video games can have negative effects, but reminds us that they can have (5)___________ too.

IV. WRITING

Task 1. Write complete sentences using the clues given.

1. There/ a few/ flower/ my garden.

2. Some/ student/ play football/ the park/ the weekend.

3. Peter/ must/ home/ 11 o’clock.

4. There/ lot/ traffic/ yesterday.

5. Students / not have to /wear uniform/ America.

Task 2. Write your article (120– 150 words). Read the statement and decide if you agree or disagree.

“ It is often said that governments spend too much money on projects to protect wildlife, while there are other problems that are more important.”

Đáp án Đề thi Học kì 1 Tiếng Anh lớp 10Friends Global - (Đề số 2)

I. LISTENING

Task 1.

1. B

2. A

3. D

Task 2.

1. T

2. T

3. F

4. F

5. T

6. F

7. T

II. USE OF ENGLISH

Task 1.

1. B

2. B

3. A

4. C

5. A

6. A

7. C

8. D

9. B

10. C

Task 2.

1. A

2. B

3. D

4. B

5. D

III. READING

Task 1.

1. T

2. T

3. F

4. F

5. F

Task 2.

1. believed/ thought/ assumed

2. report/ research

3. 2013

4. creativity

5. benefits

IV. WRITING

Task 1.

1. There are a few flowers in my garden.

2. Some students play football in the park on the weekend.

3. Peter must be home at/ by 11 o’clock.

4. There was a lot of traffic yesterday.

Xem thêm: Ubnd Tiếng Anh Là Gì ? Ủy Ban Nhân Dân Trong Tiếng Tiếng Anh

5. Students don’t have to wear uniform in America.

Đề thi Học kì 1 Kinh tế pháp luật lớp 10 Chân trời sáng tạo (4 đề có đáp án + ma trận)